ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak’ın el Anbar vilayetindeki Ayın el Esed Üssü’ne düzenlediği sürpriz ziyarette ve Suriye’de askeri operasyon için Irak’ı bir üs olarak kullanabileceklerine dair sözlerine, Iraklı siyasi grupların yoğun tepki ve eleştirisine yol açtı.

Seyyid Mukteda Sadr liderliğindeki Saerun Grubuna bağlı Gaib el Amiri, Trump’ın Irak ziyaretini kınayarak, ABD’nin Irak’taki rolünü yıkıcı olarak niteledi.

Irak parlamentosundaki “Islah ve İmar” Fraksiyonu bir açıklama yaparak, Trump’ın Irak ziyaretini kınayarak, ABD Başkanı’nın bu girişiminin Irak’ın egemenlik hakkının açık ihlali olduğunu belirterek, bu durumun incelenmesi için parlamentonun olağanüstü olarak toplanması gerektiğini vurguladı.

Asaib-i Ehl-i Hak Hareketi üyesi üyelerinden Mahmut Rabii de, Trump’ın Irak’a böylesi girişinin ABD’nin Irak’ın bağımsızlığı, egemenliği ve itibarını umursamadığını gösterdiğini belirterek, bu durumun yabancı güçlerin Irak’ın çıkarılması için bir yasanın çıkarılmasının hızlandırılması gerektirdiğine vurgu yaptı.